Connect with us

Uncategorized

15 IMPORTENT ENGLISH PEDAGOGY MCQ FOR PRIMARY TET

Answer the following questions by selecting correct option. Questions and Answer are given below:-

DOWNLOAD PDF

1) Students are paired to give practice in _______________________.

A) Writing

B)Reading

C) Structures

D)Vocabulary

Ans:-  C) Structures

2) Sometimes lessons from science and social science are applied to teach language. This can be termed as ________________ .

A) Language across the curriculum

B) Plurabistic language teaching

C) Objective language teaching

D) Multipurpose language teaching

Ans:- A) Language across the curriculum

3) Teaching grammar is useful to improve ________________.

A) Memory

B) Aceuracy

C) Fluency

D) Literacy

Ans:- B) Aceuracy

4) Picture comphrehension is useful to improve ___________________ .

A) Speaking skill

B) Reading skill

C) Artistic skill

D) Listening skill

Ans:- A) Speaking skill

5) Pre-reading is for _________________.

A) Giving the meanings of new words of the text

B) Cover the time allotted for the period

C) Introducing the main idea and motivating the students

D) Explaining the grammatical items

Ans:- C) Introducing the main idea and motivating the students

6) Speaking skill can be developed by ___________________.

A) Reading difficult text books

B) Listening songs

C) Communicating in real life situation

D) Speaking maintaining grammartical rules

Ans:- C) Communicating in real life situation

7) To draw attention among the students, a teacher should ______________________.

A) Use blackboard

B) Tell stories

C) Deliver lectures

D) Ask questions

Ans:- D) Ask questions

8) To raise the standerd of education , it is necessary ____________________ .

A) To make huge building

B) To evaluate students continuously

C) To give high salary to teachers

D ) To let the students play

Ans:- B) To evaluate students continuously

9) When a teacher asks the students to write a paragraph after having a group discussion, he/she is ________________________.

A) Adopting traditional method

B) Integrating different language skills

C) Adopting direct method

D) Likely to confuse the learners

Ans:- B) Integrating different language skills

10) Which of the following is achieved at the age when we hardly learn anything ?

A) Foreing language

B) English language

C) First language

D) National language

Ans:- C) First language

11) Which of the following is not a teaching aids?

A) Audio aids

B) Visual aids

C) Correctional aids

D) Audio-visual aids

Ans:- C) Correctional aids

12) Which of the following in one-way communication?

A) Radio

B) Television

C) Lectures

D) All of these

Ans:-D) All of these

13) The most effective aid for teaching in present time is ________________.

A) D.V.D. player

B) Television

C) Projector

D) Computer aided programme

Ans:- D) Computer aided programme

14) Language skills should be taught __________________ .

A) Listening

B) Reading

C) Writing

D) In an integrated manner

Ans:- D) In an integrated manner

15) A good test on comprehension will have the questions __________________ .

A) That test inference, interpretation and evaluation besides comprehension

B) That encourage learners to read foreign books

C) That gives stress on word formation

D) That test the textual knowledge

Ans:- A) That test inference, interpretation and evaluation besides comprehension

DOWNLOAD PDF LINK

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Child Development and Pedagogy MCQ for Primary TET, Part-3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *